Τα παιδιά της Δ’ τάξης επισκέφθηκαν στις 24/11/22 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Πριν την είσοδό τους σε αυτό, και αφού υπήρχε το χρονικό περιθώριο, επισκέφθηκαν επίσης το Πολυτεχνείο, που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πέρα. Είχαν την ευκαιρία, πολύ σύντομα μετά τον εορτασμό της επετείου, να βρεθούν στο κτίριο του Πολυτεχνείου, όπου συνέβη η εξέγερση των φοιτητών. Εντυπωσιάστηκαν από την  παλαιά πύλη, την τσακισμένη από το τανκ.

Κατόπιν, επέστρεψαν στο Μουσείο και ξεκίνησε η ξενάγηση. Όλα τα παιδιά θαύμασαν και αναγνώρισαν τα εκθέματα, αφού τα βλέπουν συχνότατα, τα ίδια ή παρεμφερή, στο βιβλίο της Ιστορίας τους. Άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις ξεναγούς και με τις ερωτήσεις τους έγιναν πολύ όμορφες συζητήσεις. Πήραν, επίσης, πολλές επιπρόσθετες πληροφορίες για τα έργα τέχνης που έβλεπαν και για τις εποχές που αυτά δημιουργήθηκαν (γεωμετρικά, αρχαϊκά, κλασικά χρόνια). Είδαν σπουδαία εκθέματα, όπως το χάλκινο άγαλμα του Δία (ή Ποσειδώνα), αντίγραφο του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς, υπέροχα αγάλματα θεών και ηρώων, επιτύμβιες στήλες – όπως ήταν η ομορφότερη Κόρη – που πέθανε σε ηλικία 15 ετών και βρέθηκε ως αφιέρωμα των γονιών της-  και αντίγραφα μερών του μηχανισμού των Αντικυθήρων! Τέλος, έμαθαν για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της εποχής εκείνης, επισκεπτόμενοι τον κήπο του Μουσείου, ο οποίος είναι αντίγραφο των αρχαιοελληνικών σπιτιών, καθώς επίσης και για τα όπλα, τα πολύτιμα μέταλλα και πετράδια, την προσωπίδα του Αγαμέμνονα, που τελικά δεν είναι δική του, αλλά και ένα… τατουάζ ηλικίας 5.000 ετών!

 

   

 

Έργα των παιδιών από αυτή τη μέρα:

…..και κάποια τους σχόλια….

«Μου αρεσε η Κόρη, γιατι είχε λίγο χρώμα και ήταν σαν αληθινή, ψηλή με τα καλοχτενισμένα της μαλλιά.Εμ»

«Εμένα το αγαπημένο μου έκθεμα ήταν το χάλκινο άλογο, επειδή είχε πολλές λεπτομέρειες, φαινόταν ότι ήταν αληθινό και καλύφθηκε από χαλκό. Ζ.Β»

«Το αγαπημένο μου έκθεμα ήταν της θεάς Αθηνάς αντίγραφο σε μικρογραφία.

Μου έκανε εντύπωση που ήταν 12 μ. ψηλό και γι’ αυτό καταλαβαίνω ότι όχι μόνο δεν το βρήκανε οι αρχαιολόγοι , αλλά δε θα χώραγε και στο Μουσείο! Χ.Μ»

«Το άγαλμα που με ξετρέλανε ήταν του Ποσειδώνα ή του Δία, διότι είχε τόση λεπτομέρεια στα πόδια, στα χέρια, στις φλέβες, στους κοιλιακούς , στα μούσια. Σ.Σ»

«Μου άρεσαν οι κίονες που ήταν ιωνικού ρυθμού, που ηταν τεράστιοι και μπόρεσα να δω από κοντά τα σχέδιά τους . Α .Β»

 

 

 

 

Επίσκεψη της Δ’ τάξης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο